תזונה בגיל השלישי

מחקרים מראים כי מצב תזונתי תקין בגיל השלישי מפחית את הסיכון למחלות כרוניות
ותורם לשמירה על בריאות נפשית ועל תפקוד גופני תקין.
כמו כן, תזונה בריאה ועתירת רכיבים תזונתיים חיוניים עשויה להועיל במגוון מצבי חולי האופייניים לקשישים.

 

בישראל מספרם של הקשישים (בני השישים וחמש ומעלה) גדל בשיעור חסר תקדים, והוא עומד על 10% מתוך כלל האוכלוסייה.
יתרה מזאת, יש לציין כי קצב הגידול של אוכלוסיית הקשישים גבוה מזה של כלל האוכלוסייה.
אפשר להתרשם מהסטטיסטיקה, על פיה הגיל הממוצע, כלומר תוחלת החיים, השתנה בעת המודרנית באופן דרמטי.

 

ארגוני הבריאות הבינלאומיים הגדירו יעד לשנות האלפיים: למנוע מאזרחים מבוגרים להיות נכים ומוגבלים ולסייע לאלה שכבר מוגבלים.
במילים אחרות, המטרה היא לשמר ככל האפשר את התפקוד הפיזי והמנטלי של אוכלוסיית הקשישים, ובכך להרחיב את גבולות המושג "חיים בריאים".
אורח חיים בריא, דיאטה בריאה הכוללת אספקה מתאימה של רכיבי תזונה ואנרגיה חיונית,
נמנה על היסודות לשמור התפקוד הפיזי והמנטלי בגילאים מבוגרים, וכן למניעה ולטיפול במחלות אקוטיות וכרוניות.

 

ונכון שלא כדאי לחכות דווקא לגילאים מאוחרים כדי להתחיל לנהל אורח חיים בריא,
תזונה בגיל השלישי ההשפעה שיש למזון אותו אנו אוכלים על הגוף הרבה יותר קריטית.
מבעיות עיכול, ועד לדלדול עצם ולחץ דם גבוה, הנה מה שאתם יכולים לעשות כדי לשמור על הגוף שלכם בריא, גם כאשר שעון הזמן לא עוצר מלכת.

 

סיבים תזונתיים 
תנועתיות המעיים נחלשת בגיל השלישי, וסיבים תזונתיים ידועים בתרומתם לתפקוד התקין של מערכת העיכול ולמניעת מחלות,
ולכן מומלץ לשלבם בכל ארוחה. המינון הרצוי הוא כ־25 גרם ביום לנשים וכ־30 גרם ביום לגברים.
סיבים תזונתיים אפשר לצרוך באכילת ירקות ופירות (עם הקליפה), דגנים מלאים (כמו לחם מקמח מלא), שיבולת שועל וקטניות.

 

חלבון
חלבון הוא רכיב מזון חיוני לבניית רקמות הגוף ולשמירה על תפקודן התקין: תפקוד השרירים, איברי הגוף, הורמונים, המערכת העצבית והמערכת ההורמונלית.
מקורות חלבון עיקריים: מוצרי בשר- (מקור לברזל ו B12), דגים (מקור לאומגה 3), מוצרי חלב (מקור לסידן), ביצים, מוצרי סויה וקטניות אחרות.
מומלץ לצרוך מזונות בעלי כמות שומן נמוכה: גבינות עד 5%, חלב ויוגורט 1%-3%, מוצרי בשר רזים, ללא עור.

 

שתיית מים
כמו בכל גיל, כך גם בגיל השלישי – חשוב להקפיד על שתייה מרובה של מים, גם כאשר לא צמאים אלא אם נאמר אחרת על ידי רופא מטפל.
10 כוסות מים בכל יום, בכל עונה בשנה ישמרו על מאזן נוזלים ותפקוד תקין של הגוף. כדאי להעדיף שתיית מי ברז, אשר בהם יש מינרלים חשובים לגוף, דוגמת פלואור, סידן ומגנזיום.

 

סידן וויטמין D 
סידן וויטמין D הם רכיבים חשובים לשמירה על בריאות העצם, למניעת אוסטרופרוזיס ושברים.
מומלץ לשלב מזונות עשירים בסידן כגון סרדינים, מוצרי חלב, טחינה, ודגני בוקר מועשרים בסידן ומזונות העשירים בויטמין D.
לחלק מהאוכלוסיה, במיוחד בקרב בני הגיל השלישי, ישנן רמות נמוכות של ויטמין D ולעיתים צריכת הסידן מהמזון אינה מגיעה לכמויות המומלצות,
לכן הרופא המטפל עשוי להמליץ על תוספי תזונה מתאימים.

מאת: צוות נתן סיעוד
מאת: צוות נתן סיעוד
אהבתם את התוכן? - שתפו
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
VK
Email
תוכן עניינים
תזונה בגיל השלישי
צרו קשר
דילוג לתוכן