סומכות שיקומית

שירותי הסומכות

שירות הסומכות מיועד לאנשים המתמודדים עם קשיים נפשיים וגרים לבדם או עם בני משפחתם. מטרת השירות היא ללוות ולסייע לאדם בתהליך הסתגלותו ושילובו בקהילה, תוך מיצוי הזכויות העומדות בפניו, כאשר הדגש הנו בלמידה ובחיזוק ביצוע מיומנויות חיים הקשורות להתנהלות יומיומית בבית ובקהילה, לרבות:

  • למידה וחיזוק פעולות אחזקת הבית (סדר, ארגון, ניקיון)
  • בישול ותכנון תזונה נכונה.
  • ניהול תקציב.
  • עזרה בנגישות למידע ומיצוי זכויות במערכות תמיכה רלוונטיות בקהילה.
  • היגיינה אישית וטיפוח.
  • היכרות עם מוסדות חברה ופנאי בקהילה.
  • ניידות עצמאית בתחבורה ציבורית

תוכנית מותאמת אישית

התוכנית השיקומית הנה אישית, מותאמת לצרכים ייחודיים ונבנית בשיתוף עם האדם, נבחנת ומוערכת לאור צרכיו המשתנים לכל אורך השירות, כאשר המטרה היא לחזק, בהדרגה, את יכולותיו של האדם ולהפחית את התלות שלו באחר.
הליווי הנו פרטני וניתן על ידי סומכים וסומכות שנבחרו לאחר מיון קפדני ומלווים לאורך עבודתם באמצעות הדרכה אישית וקבוצתית על ידי אנשי מקצוע מנוסים בתחום השיקום בבריאות הנפש.

סומכות ממוקדת ADL – שירות הסומכות ניתן במצבים מסוימים כליווי בעל מאפיינים 'סיעודיים' יותר:
א. כמענה זמני עקב מצב רפואי זמני כפציעה  או ניתוח או עקב טיפולים רפואיים. ליווי זה ינתן לתקופה של עד חצי שנה או עד למיצוי זכויותיו של האדם (מול ביטוח לאומי, רווחה ועוד..)
ב. כמענה קבוע לאדם שתפקודו לקוי עקב מחלתו הנפשית או עקב תחלואה פיזית כרונית.

במקרים אלה יינתן אישור חריג לסומכות גם לאדם המתגורר במסגרת דיור שיקומי.
הסומך או הסומכת שמלווים את האדם יהיו בעלי הכשרה מתאימה ויעברו הדרכות בהתאם.

שירות הסומכות בחברת "נתן" נותן מענה ייעודי וייחודי גם למגזר החרדי ולחברה הערבית , השירות מלווה על ידי אנשי מקצוע מהמגזר החרדי והחברה הערבית , וניתנת בו התייחסות ספציפית לערכים, תפיסות ומנהגים.

זכאים לשירות

  • זכאי סל שיקום – משרד הבריאות
  • פונים פרטיים

 

לקבלת מידע:

מנהלת ארצית שירות הסומכות :

מירב קישון  052-7833764 merav@nathan.co.il

שאלות ותשובות בנושא סומכות שיקומית:

לכל אדם המתמודד עם קשיים נפשיים, אשר משפיעים על תפקודו באחד או יותר מתחומי החיים (למשל: בניהול סדר יום או בהתנהלות מחוץ לבית ) ומעוניין להיעזר בשירות כדי לשנות ולשפר את תפקודו.

את שירות הסומכות השיקומית, הניתן מטעם משרד הבריאות זכאי לקבל כל אדם, בגילאי 18-65, המתמודד עם מגבלה פסיכיאטרית והינו בעל 40% נכות נפשית ומעלה ואשר קיבל אישור לשירות סומכות שיקומית מועדת סל השיקום האזורית.

שירות הסומכות השיקומית ניתן לאנשים אשר מתגוררים בקהילה ושאינם נמצאים במסגרות דיור של סל שיקום (הוסטל, דיור מוגן, קהילה תומכת). כמו כן , אדם אשר אינו מקבל שירותי שיקום דרך סל שיקום במשרד הבריאות, יכול לפנות לחברת "נתן" ולקבל את השירות באופן פרטי.

שירות הסומכות במסגרת סל שיקום, ניתן לתקופה של שלוש שנים בממוצע, כאשר במהלכן מלווה המתמודד ע"י הסומך לשם מימוש מטרותיו ויעדיו ,הנקבעים יחד אתו בתוכנית השיקומית. אחת לתקופה מתבצעת ועדת מעקב על ידי נציג משרד הבריאות בשיתוף האדם וכלל הגורמים המלווים אותו, ביניהם הסומך ובמהלכה נבדק במה ועד כמה מסייע שירות הסומכות במימוש מטרותיו האישיות של האדם ובאם יש צורך נעשה שינוי או הוספה והתאמת שירותים נוספים אשר יכולים לסייע לאדם להשיג את מטרותיו.

תהליך קבלת שירות הסומכות מתחיל עם פגישת רכז הסומכות האזורי. מטרות מפגש זה הן להכיר את המתמודד ,צרכיו, מידת המוטיבציה שלו לשינוי בתחום התפקודי וכן, לבחון ביחד את ציפיות המתמודד מהסומך שילווה אותו בתהליך העבודה המשותפת בסומכות שיקומית. ציפיות אלה כוללות מאפיינים ספציפיים של הסומך (שפה, גיל, מגדר וכו'), זמני פגישות נוחים (ימים ושעות) וכמובן ציפיות לגבי תוכן ואופי התמיכה. לאחר פגישה זו יאתר הרכז האזורי את הסומך המתאים לצורכי המתמודד ולציפיותיו ותערך פגישת הכרות בין הסומך למתמודד, בליווי רכז הסומכות האזורי. פגישה זו תעסוק בהתחלת הבניה של מטרות השירות, כחלק מתוכנית השיקום כפי שתבוא לידי ביטוי בשירות הסומכות.

השירות הינו שירות נתמך ובהתאם מתקיים בסביבת האדם – פגישות הסומכות יתקיימו בבית המתמודד, בשכונה שלו, בקהילה שלו.
מפגשי הסומכות יתקיימו בימים ובשעות שיקבעו מראש לנוחיות האדם ובתיאום עם הסומך/ת. הפגישות יכולות להתקיים בשעות הבוקר, צוהריים, אחה“צ – בהתאם לצרכיו של האדם.

צוות הסומכים שעובדים ומלווים את המתמודדים , הינם אנשים בגילאי 23-65, אשר מגיעים ממגוון מקצועות והכשרות. תהליך קבלתו של סומך לעבודה מלווה בראיון מעמיק ע"י איש מקצוע שבודק את התאמתו לעבודה בסומכות השיקומית. הסומכים ברובם, אינם אנשי מקצוע טיפולי, אך אנו רואים כי על ידי הכשרה והדרכה הניתנת להם באופן קבוע לאורך העבודה, על ידי אנשי מקצוע, הם הופכים לצוות מקצועי ומיומן.

אדם זכאי לקבל שירותי סומכות במקביל לשירותי סל שיקום אחרים כגון: תעסוקה, השכלה, תיאום טיפול ושירותי פנאי אחרים.
כפל שירותים יתקבלו במקרים ייחודיים ועל פי החלטת משרד הבריאות בלבד, אדם המקבל שירותי דיור (הוסטל או דיור מוגן בקהילה) יהיה זכאי לקבל במקביל גם שירותי סומכות (לרוב בשל מצב תפקודי מורכב וחריג או במסגרות של תחלואה כפולה)

שאלות ותשובות למועמד לעבודה בסומכות:

עם תחילת העבודה עם המתמודד/ת, תקבע פגישה משותפת בין המתמודד/ת , הסומך/ת רכז/ת הסומכות והגורם המקצועי המלווה את המתמודד/ת. בפגישה זו תיקבע מסגרת תוכנית המפגשים, תערך הכרות בין הסומך/ת למתמודד/ת ותיקבע מסגרת ציפיות כללית מהשירות , אשר תורחב בהמשך.
לאחר פגישה זו יחלו הסומך/ת והמתמודד/ת להיפגש באופן עצמאי במקום ובזמנים אשר ייקבעו באופן משותף. והסומך/ת ימשיכו בליווי והדרכה רציפים ע"י הרכז המקצועי.

שעות העבודה נקבעות בשיתוף עם המתמודד/ת , עם תחילת העבודה המשותפת , במפגש ההכרות. נקבעת תוכנית עבודה אשר תתאים הן לסומך/ת והן למתמודד/ת – שעות העבודה יכולות להיות בבוקר או אחה"צ בהתאם לצרכי המתמודד/ת, אך הן צריכות להיות קבועות על מנת לאפשר את קביעות המפגשים , כחלק מהחשיבות בהבניה ושמירה על סדר יום קבוע ויציב.

העבודה במסגרת השיקום בבריאות הנפש הינה עם אנשים בגילאי 18 – 65, אשר מתמודדים עם מגבלה פסיכיאטרית, וחיים בקהילה. השירות יכול להינתן באופן פרטי או לאנשים שזכאים לקבלת שירותי סל שיקום ממשרד הבריאות. אדם אשר פנה לוועדת סל השיקום במשרד הבריאות ונקבע כי הינו זכאי לקבלת שירותי סומכות- פונה לחברת "נתן" ונמצא בתהליך הכרות מול רכז/ת הסומכות האזורי לקבלת הסומך המתאים. אוכלוסיית המתמודדים אשר מקבלים שירותי שיקום נמצאת במעקב רפואי ושיקומי מקצועי ולרוב מלווה על ידי אנשי מקצוע המשמשים כמתאמי טיפול המלווים את התוכנית השיקומית שלהם.

עבודת הסומכות השיקומית מלווה בהדרכה צמודה של איש מקצוע מיומן ומנוסה בתחום שיקום בריאות הנפש. הסומכים נפגשים עם רכז/ת הסומכות לפחות פעמיים בחודש למפגשי הדרכה אישית וקבוצתית, המאפשרים למידה וחשיבה משותפת על דרכי עבודה והתמודדויות שונות. בנוסף, רכז/ת הסומכות זמינ/ה בטלפון עבור הסומכים במהלך שעות העבודה.

מסגרת שעות העבודה נקבעת עם המתמודד/ת ובהתאם לסדר היום ולצרכיו. שעות העבודה המוקצות לסומכות הינן לרוב 4-8 ש"ש עבור כל מתמודד/ת. הפגישות נערכות בדרך כלל בין פעמיים לשלוש בשבוע, בשעות הבוקר, צהריים או אחה"צ.
על כל עובד מצופה לעבוד עם 3-6 מתמודדים, כך שהעבודה הינה במשרה חלקית ומאפשרת שילוב מסגרת עבודה נוספת או לימודים.

אין צורך בניסיון מוכח בתחום שיקום בריאות הנפש בקהילה אך, ניסיון מהווה יתרון בקבלה לעבודה. עם פניית העובד כמועמד לעבודה, ייקבע ראיון עם רכז/ת הסומכות באזור ובו תיבחן מידת התאמתו לתפקיד.
בחברת "נתן" עובדים כיום מגוון סומכים וסומכות בגילאים שונים, חלקם רכשו לאורך שנות העבודה ניסיון רב בעבודה בתחום שיקום פגועי הנפש בקהילה והפכו מקצועיים בתחום זה .

מנהלת שירות הסומכות: 

 

מירב קישון, בעלת תואר שני בטיפול בהבעה ויצירה, בהשכלתי מטפלת באמצעות ביבליותרפיה, בעלת ניסיון בטיפול פרטני בילדים ונוער והדרכת הורים.
את הניסיון בבריאות הנפש רכשתי בעשור האחרון במסגרת עבודתי בחברת נתן במגוון תפקידים: רכזת סומכות וחונכות, מנהלת אזור ומנהלת ארצית של שירותי הסומכות השיקומית.
שיקום בשבילי הוא לא רק תפקיד, הוא תפיסת עולם. אני מאמינה באנשים וביכולותיהם ורואה בכל אדם כשווה ובעל ערך.
כאנשי שיקום עלינו לבוא לעולמו של אדם בצניעות וחמלה עלינו להחזיק איתו ולפעמים עבורו את התקווה והאמונה ביכולתו לחולל שינוי בחייו.
שינוי הוא תהליך מתמשך ואיטי, לעתים הוא קשה ומתסכל. בסומכות הצעדים הם לא פעם קטנים מאוד, אך המשמעות הגדולה בעיניי, היא המוכנות של אדם להכניס לביתו ולעולמו אדם אחר ולהסכים לסמוך עליו ולהיעזר בו. משם מתחיל השינוי .

מאת: צוות נתן סיעוד
מאת: צוות נתן סיעוד
אהבתם את התוכן? - שתפו
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
VK
Email
תוכן עניינים
סומכות שיקומית
צרו קשר
דילוג לתוכן