מצב סיעודי זמני הינו מצב שבו אדם זקוק לעזרה ולסיוע משמעותיים בביצוע פעולות יומיומיות, כגון: הלבשה, רחצה, אכילה, עזרה בניידות בבית ומחוצה לו וכדו'.
בשונה ממצב סיעודי קבוע שאינו אמור להשתנות, קיימת ציפייה ותקווה שאדם במצב סיעודי זמני יוכל לחזור לתפקוד עצמאי לאחר תהליך של החלמה ושיקום.
בשל כך נקבעת לו דרגת סיעוד זמנית ולא קבועה.
החוק בישראל דואג לאנשים במצב סיעודי זמני ומעניק להם זכויות שונות, ביניהן גמלת סיעוד ומימון טיפול סיעודי.
מהו מצב סיעודי זמני?
מצב סיעודי זמני עלול להתרחש בעקבות אירוע בריאותי חריג, ניתוח, נפילה קשה או תאונה, אשר בעקבותיהם האדם הופך לסיעודי.
כלומר – חייב עזרה בביצוע אפילו של פעולות יומיומיות בסיסיות, שלא היה לו כל קושי לבצע בעבר ולטיפול צמוד בשל ירידה זמנית בתפקודו הפיזי או/ו הקוגניטיבי.
מצבו מוגדר כסיעודי לפרק זמן מוגבל ולכן הטיפול הסיעודי גם הוא נקבע לזמן קצוב.
המטרה של קביעת מצב סיעודי זמני היא להעניק לאותו אדם את מירב העזרה, הטיפול והסיוע כדי שיוכל להתאושש, להשתקם ולחזור לתפקוד עצמאי.
הטיפול הסיעודי כולל תמיכה רפואית ושיקומית, טיפול סיעודי בבית או במוסד סיעודי.
מדוע חשובות זכויותיו של החולה במצב סיעודי זמני?
לפי החוק בישראל קיימות זכויות שונות לאנשים שזקוקים לסיוע סיעודי זמני, כדי להקל עליהם ועל משפחותיהם את ההתמודדות היומיומית עם המצב הקשה.
הבסיס למתן זכויות לחולה סיעודי זמני טמון בהכרה על חשיבות השמירה של כבודו וזכויותיו של האדם, גם במצבים של ירידה בתפקוד עקב פציעה, מחלה או תהליך שיקום.
זכויות אלו נועדו להבטיח, שכל חולה סיעודי זמני יוכל לקבל טיפול רפואי ושיקומי ראוי. כמו כן בבסיס מתן הזכויות עומד העקרון של שמירת איכות חייו ורווחתו האישית של האדם המוגבל, עד כמה שאפשר, למרות מצבו הבריאותי.
מצב סיעודי, גם אם הוא זמני, הינו מצב משברי וקשה המאתגר הן את האדם הנפגע עצמו והן את משפחתו ולכן יש לתת לו את התמיכה האפשרית במגוון תחומים כדי לאפשר לו להחלים ולחזור לחיים עצמאיים ככל שניתן.
כמה מהזכויות של חולה סיעודי זמני
- עזרה כספית – גמלת סיעוד וקצבת נכות הניתנות מהמוסד לביטוח לאומי למי שמתקשה בביצוע תפקודים יומיומיים.
גמלת הסיעוד או הנכות יכולה לממן תשלום למטפלים סיעודיים, ציוד רפואי, טיפולים שונים ותרופות.
יש להגיש בקשה למוסד לביטוח לאומי כדי לקבל את הגמלה. היא ניתנת לאחר שהאדם עובר מבחן הערכת תפקוד. - סיוע במימון טיפול סיעודי בבית האדם המוגדר כסיעודי זמני –
הכוונה למטפל סיעודי שיגיע לבית האדם המוגבל בתפקודו ויסייע לו להתרחץ, להתלבש, לאכול וישגיח עליו.
ביטוח לאומי מממן את שירותי הסיעוד הללו. - שיקום רפואי ושיקומי – טיפול מקצועי בהתאם למצבו הרפואי הכולל: טיפולי פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק, מתן תרופות, טיפולים שיקומיים שונים וכן מעקב רפואי צמוד אחרי התקדמותו.
כל זאת מתוך מטרה להביא לשיפור מצבו בהקדם האפשרי. - השאלת ציוד עזר – כגון: הליכון, כיסא גלגלים, מיטה רפואית, מזרון נגד פצעי לחץ, מכשיר חמצן כדו'.
כל ציוד רפואי שהאדם הסיעודי הזמני זקוק לו במהלך תקופת ההחלמה. - ליווי סוציאלי ומשפטי – החולה ובני משפחתו זכאים ע"פ חוק לקבל ליווי סוציאלי וכן עזרה וייעוץ משפטי בכל הקשור להגשת בקשות עבור האדם הסיעודי, הבנת זכויותיהם, עזרה בהתמודדות עם תהליכים ביוקרטיים וכדו'.
- הטבות לבני משפחה – העוזרים בטיפול באדם הסיעודי הזמני.
הם יכולים לבקש ממקום העבודה שלהם חופשה מיוחדת או להיעדר מהעבודה כדי לקחת אותו לבדיקות או כדי להשגיח עליו.
לסיכום,
מצב סיעודי זמני הינו פרק זמן מוגבל שבו אדם שעבר מחלה קשה, ניתוח, תאונה וכדו' מאבד את עצמאותו ונזקק לעזרה סיעודית בחיי היומיום שלו.
אלו הם מצבים שבו קיימת ירידה זמנית בתפקוד הפיזי או הקוגניטיבי של האדם ויש ציפייה שלאחר תקופת החלמה, התאוששות ושיקום אותו אדם יחזור לתפקוד עצמאי.
במצב סיעודי זמני האדם המוגבל זקוק לשירותי סיעוד ולטיפולים רפואיים כדי לשוב לבריאות מלאה או לפחות לתפקוד חלקי.
לעיתים אדם הנמצא במצב סיעודי זמני מתגורר בביתו ולעיתים בשל מצבו הוא מתגורר בבית חולים או במוסד שיקומי.
החוק בישראל תומך בעזרה לאדם במצב כזה ומעניק לו גמלת סיעוד וכן מממן עבורו טיפול סיעודי ושירותי סיעוד שונים.