חונכות חברתית

עבור רוב בני האדם הצורך בקשר חברתי והחברות עצמה הם מובנים מאליהם, אך לא כך עבור האדם המתמודד עם מגבלה נפשית. המשבר, האשפוז ו/או הסתגרות שפעמים רבות הינם מנת חלקם, יוצרים קטיעה בקשרים החברתיים ואז עם חלוף המשבר, קיים קושי רב לחזור להיות בקשר ו/או ליצור קשרים חדשים. ממחקרים עולה כי לאנשים המתמודדים עם מחלות נפש, יש פחות חברים ורשתות חברתיות מצומצמות יותר בהשוואה לאוכלוסייה הכללית (Harley, Boardman & Craig 2012 ).

שירות החונכות החברתית מאפשר יצירת קשר אישי עם חונך, בסביבת חייו של האדם, ומטרתו חיזוק התפקוד החברתי של האדם .

דרך הקשר האנושי בין החונך לאדם מתאפשר מרחב בטוח לאימון, תרגול וחיזוק היכולת להיות בקשר חברתי ולהתנהל באופן יעיל בתוך סיטואציות חברתיות בסביבות שונות.

 

הדגש בשירות הינו פיתוח המרכיב החברתי והעשרת שעות הפנאי והוא כולל:

  • הכרות עם מקומות פנאי ובילוי תוך השתלבות בתוכניות קיימות.
  • מציאת תחומי עניין אישיים.
  • סיוע בתחומי התקשורת הבינאישית המילולית והבלתי מילולית.
  • למידה וחיזוק של מיומנויות חברתיות.
  • יצירה וחיזוק של קשרים חברתיים.
  • סיוע בהתנהלות מול מוסדות בקהילה.
  • מיצוי זכויות.
  • סיוע וליווי במימוש תוכניות בתחום התעסוקה והשכלה.
  • ניהול תקציב.
  • בנוסף, ניתן גם להשתלב בקבוצה לשיפור מיומנויות חברתיות (SCIT) שמתקיימת במסגרת שירות החונכות.

התוכנית השיקומית הינה אישית, מותאמת לצרכים הייחודיים של כל אדם ונבנית יחד איתו.
הליווי הינו פרטני וניתן על ידי חונכים שנבחרו לאחר מיון קפדני. החונכים מלווים לאורך עבודתם באמצעות הדרכה אישית וקבוצתית על ידי אנשי מקצוע מנוסים בתחום השיקום בבריאות הנפש.

שירות החונכות בחברת "נתן" נותן מענה ייעודי וייחודי גם למגזר החרדי ולחברה הערבית , השירות מלווה על ידי אנשי מקצוע מהמגזר החרדי והחברה הערבית , וניתנת בו התייחסות ספציפית לערכים, תפיסות ומנהגים.

מקבלי שירות מספרים על החונכות:

  • "…בזכות החונכות אני גם יוצא מהבית, בלעדי החונכת שלי סביר להניח שלא הייתי יוצא. חוץ מזה אני גם עושה דברים שהרבה שנים לא עשיתי, כמו להיכנס לים . לבד לא הייתי עושה זאת ובגלל שאין לי חברים לא הייתי מעז לשבת בבית קפה, להחליק ברולרבליידס או לטפס על קיר טיפוס שמצריך תקשורת עם אנשים זרים. כל אלו פעילויות שלא הייתי עושה אלמלא החונכות"….
  • "הסתובבתי עם תחושה שאני לא לבד במערכה , שיש מי שעוזר , מי שאכפת לו ממני וממה שקורה איתי … שמתייחסים אליי כמו אל בן אדם ורק אחר כך כאל נפגע נפש"…
  • "… הבנתי שאפשר להיות בחברתי גם בלי להשתעמם ואפילו להנות מהשהייה איתי . החונכות מצמידה שני אנשים ביחד שנסיבות אחרות אולי לא היו נפגשים"…

זכאים לשירות

  • זכאי סל שיקום – משרד הבריאות
  • פונים פרטיים

לקבלת מידע:

מנהלת ארצית שירות החונכות :

תמר פופר-סעדון tamar_s@nathan.co.il 052-8531610

 

שאלות ותשובות בתחום החונכות:

לאדם שמתמודד עם קשיים נפשיים, מתקשה ביצירת קשרים חברתיים, חווה בדידות או חוסר שביעות רצון מחייו החברתיים ומעוניין להיעזר בשירות כדי לשנות זאת.

את שירות החונכות החברתית, הניתן מטעם משרד הבריאות, זכאי לקבל כל אדם  בגילאי 18 – 65, המתמודד עם מגבלה פסיכיאטרית והינו בעל 40% ומעלה של נכות על רקע נפשי, ואשר קיבל אישור לקבלת שירות חונכות חברתית מועדת סל השיקום האזורית. שירות החונכות החברתית ניתן לאנשים אשר מתגוררים בקהילה ושאינם מקבלים שירותי דיור (דיור מוגן, הוסטל, קהילה תומכת).
שירות פרטי – השירות ניתן גם באופן פרטי, באם לאדם פחות מ 40% נכות נפשית , הוא נמצא בתהליך הכרה או  אינו נעזר בקבלת שירותי שיקום דרך משרד הבריאות.

שירות החונכות החברתית במסגרת סל שיקום, ניתן לתקופה של עד שלוש שנים, כאשר במהלכן מלווה המתמודד על ידי החונך לשם מימוש מטרותיו ויעדיו ,הנקבעים יחד איתו בתוכנית השיקומית. אחת לתקופה מתבצעת ועדת מעקב על ידי נציג משרד הבריאות בשיתוף האדם וכלל הגורמים המלווים אותו, ביניהם החונך, במהלכה נבדק במה ועד כמה מסייע שירות החונכות במימוש מטרותיו האישיות של האדם ובאם יש צורך נעשה שינוי או הוספה והתאמת שירותים נוספים אשר יכולים לסייע לאדם להשיג את מטרותיו.

צוות החונכים העובדים ומלווים את המתמודדים הינם אנשים בגילאי 23 – 65 , אשר מגיעים ממגוון מקצועות, הכשרות ותחומי השכלה. תהליך קבלתו של החונך לעבודה מלווה בראיון מעמיק אשר בודק את התאמתו לתפקיד. החונכים מלווים כל הזמן בהדרכות והכשרות מקצועיות ע"י רכזי החונכות שהינם אנשי מקצוע בעלי ניסיון בתחום, מה שהופך את החונכים למקצועיים ומיומנים.

תהליך קבלת שירות החונכות מתחיל בפגישה עם רכז החונכות האזורי, כאשר אחת ממטרות מפגש זה הינה להכיר את האדם, צרכיו בכלל ובתחום החברתי בפרט, המוכנות שלו לשינוי וכן לאפיין את דמותו של החונך/ת אשר יוכל לסייע לו באופן המירבי והמתאים ביותר, לליווי בתהליך השגת המטרות השיקומיות האישיות.
לאחר פגישה זו יאתר הרכז האזורי את החונך המתאים ותערך פגישת הכרות ראשונית בין החונך לאדם, בליווי הרכז האזורי.

שירות החונכות החברתית, הינו שירות נתמך. ככזה השירות ניתן בסביבתו של האדם – ביתו, שכונת מגוריו וקהילתו.
מפגשי החונכות יתקיימו בימים ובשעות שיקבעו מראש לנוחיות האדם ובתיאום עם החונך. הפגישות יכולות להתקיים בשעות הבוקר, צהריים, אחה“צ – בהתאם לצרכיו של האדם ובהתאם לפעילות שנקבעה.

אדם זכאי לקבל שירותי חונכות במקביל לשירותי סל שיקום אחרים כגון: תעסוקה, השכלה, תיאום טיפול ושירותים חברתיים אחרים. אדם המקבל שירותי חונכות במימון משרד הבריאות אינו זכאי לקבל במקביל שירותי דיור כל שהם וכן אינו זכאי לקבל את שירות הסומכות.

שאלות ותשובות למועמד לעבודת החונכות:

עם תחילת העבודה עם האדם, תקבע פגישה משותפת בין האדם, החונך, רכז החונכות והגורם המקצועי המלווה את האדם. בפגישה זו תיקבע מסגרת תוכנית המפגשים, תערך הכרות בין החונך לאדם, תיקבע מסגרת ציפיות כללית מהשירות, אשר תורחב בהמשך. לאחר פגישה זו יחלו החונך והאדם להיפגש באופן עצמאי במקום אשר ייקבעו באופן משותף.

כן, שעות העבודה גמישות ומאפשרות גם לשלבן עם לימודים או עבודה נוספת. למעשה, שעות העבודה נקבעות בשיתוף עם האדם. עם תחילת העבודה המשותפת, במפגש ההכרות, נקבעת תוכנית עבודה אשר תתאים הן לחונך והן לאדם עצמו – שעות העבודה יכולות להיות בבוקר או אחה"צ בהתאם לצרכי האדם. על מנת לאפשר את רצף ועקביות המפגשים, כחלק מהחשיבות בהבניה ושמירה על סדר יום, יש חשיבות לשמור על מסגרת עבודה קבועה. ניתן לשנות את שעות הפגישות בהתאם לצורך ובתיאום עם האדם ועם רכז החונכות.

העבודה במסגרת השיקום בבריאות הנפש הינה עם אנשים בגילאי 18 – 65, אשר מתמודדים עם מגבלה פסיכיאטרית וחיים בקהילה. השירות יכול להינתן באופן פרטי או לאנשים שזכאים לקבלת שירותי סל שיקום ממשרד הבריאות. אדם אשר פנה לוועדת סל השיקום במשרד הבריאות ונקבע כי הינו זכאי לקבלת שירותי חונכות- פונה לחברת "נתן" ונמצא בתהליך הכרות מול רכז החונכות האזורי לקבלת החונך המתאים. אוכלוסיית המתמודדים אשר מקבלים שירותי שיקום נמצאת במעקב רפואי ושיקומי מקצועי ולרוב מלווה על ידי אנשי מקצוע המשמשים כמתאמי טיפול המלווים את התוכנית השיקומית שלהם.

עבודת החונכות השיקומית מלווה בהדרכה צמודה של רכז חונכות שהינו איש מקצוע מיומן ומנוסה בתחום השיקום ובריאות הנפש. החונכים מקבלים גם הדרכה פרטנית וגם הדרכה קבוצתית, לפחות פעמיים בחודש. בנוסף רכז החונכות זמין טלפונית עבור החונכים במהלך שעות העבודה. במסגרת תהליך ההדרכה יש מקום להעלות התמודדויות, התלבטויות אשר עולות במסגרת העבודה ולשוחח עליהן. תהליכי ההדרכה הקבוצתית מאפשרים מפגש עם קבוצת החונכים העובדים באזור, ולרכוש הכשרה והעשרה לעבודה בתחום השיקום בבריאות הנפש.           

העבודה הינה במשרה חלקית עם לו"ז גמיש הנקבע בהתאם לצרכים של מקבל השירות ובתיאום החונך ובכך אפשרת שילוב מסגרת עבודה/ לימודים נוספת. פגישות החונכות יכולות להתקיים בשעות הבוקר, צהריים או אחה"צ.

אין צורך בניסיון מוכח בתחום, אם כי, ניסיון מהווה יתרון בקבלה לעבודה. בחברת "נתן" עובדים כיום מגוון חונכים בגילאים שונים, חלקם רכשו לאורך שנות העבודה ניסיון רב בעבודה בתחום השיקום בקהילה ובריאות הנפש והפכו מקצועיים בתחום זה. עם פניית העובד כמועמד לעבודה, ייקבע ראיון עם רכז החונכות באזור ותיבחן מידת התאמתו לתפקיד.

מנהלת שירות החונכות:

תמר פופר-סעדון, עו"ס MSW, נשואה ואמא ל-3 ילדים. עובדת כבר 18 שנים בתחום השיקום בבריאות הנפש, מתוכם 15 שנים בחברת נתן, מוסמכת כמדריכה בכירה ומדריכת מנהלים. ריכזתי קורס לשיקום חברתי והתערבות SCIT בביה"ס לשיקום של משרד הבריאות בקריה האקדמית אונו.

 

אוהבת ומאמינה מאוד בתחום השיקום (לא סתם אני עובדת בתחום כ"כ הרבה שנים) ובפרט בחונכות החברתית. מאמינה שהתפקיד שלנו כאנשי שיקום הוא לעזור לאדם לראות את כל האפשרויות הקיימות עבורו, לעזור לו להבין ולהאמין שיש לו זכות לרצות, לבחור, להוביל ולנהל את החיים שלו, לתמוך בו וללוות אותו סביב אתגרים ובעיקר להיות איתו במקום שלו, בקצב שלו ובגובה העיניים. בחונכות קורים דברים שלא קורים במקומות אחרים, שלא קורים בחדר טיפול. משהו בקשר הבלתי אמצעי, שמאופיין בהדדיות רבה, מאפשר לאדם להרגיש אחרת, פשוט כך. זה כל פעם מרגש אותי מחדש!

אהבתם את התוכן? - שתפו
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
VK
Email
תוכן עניינים
חונכות חברתית
צרו קשר
טלפון: 072-3926558 info@nathan.co.il
דילוג לתוכן